Uleiuri esențiale pentru echilibrul interior

Postat de in 11 January 2015


aromaterapie

Aromaterapia foloseşte puterea uleiurilor eterice concentrate pentru a restabili armonia cu energiile universului și pentru a găsi fericirea și echilibrul. De câteva mii de ani omenirea cunoaște acțiunea miraculoasă a uleiurilor eterice naturale, proprietățile lor curative și purificatoare, aromele lor irepetabile. Apelând la înțelepciunea antică, ne putem recăpăta echilibrul dereglat de ritmul agitat al vieții contemporane.

Mirosurile influențează pozitiv orice persoană conferind încredere și o bună stare de spirit. Parfumurile și aromaterapia sunt necesare pentru dezvoltarea personală. Istoria folosirii uleiurilor eterice are rădăcini în îndepărtatele timpuri antice în China, India, Persia, Egipt. Aromele erau folosite foarte mult în viaţa cotidiană a egiptenilor antici: pentru dezinfectarea aerului din încăperi, întreţinea tenului, băi aromatice, aromatizarea lenjeriei, erau adăugate în bucate şi în vin. Preoţii din Egiptul Antic foloseau uleiurile eterice în timpul ceremoniilor religioase pentru a induce oamenii în transă în vederea manipulării lor psihice şi întru dependenţă de voinţa preoţilor. Hipocrate recomanda pacienţilor săi băile aromatice şi masajul cu uleiuri eterice pentru tratamentul diverselor maladii. Uleiurile eterice erau folosite nu numai în viaţa cotidiană, ci şi în medicină. Secretele obţinerii şi folosirii uleiurilor eterice erau cunoscute doar de persoane alese, deoarece proprietățile curative ale aromelor erau considerate supranaturale şi divulgate doar celor aleşi.

În India se consideră că aromele deschid sufletul şi pun la punct mintea. La construcţia lăcaşurilor sfinte, de exemplu, în mortar se adăugau, conform reţetelor secrete, uleiuri eterice, pentru a dezinfecta aerul din încăpere şi a crea o atmosferă de răcoare cu predispunere spre linişte, reflecţie şi meditaţie.

Timp de secole uleiurile eterice au fost considerate un simbol al bogăţiei, fiind oferite ca daruri de mare preț.

Din păcate, multe dintre secretele aromaterapiei ca artă a medicinei au dispărut în negura trecutului, aidoma imperiilor antice. Din acest motiv, ca multe alte lucruri, necesită redescoperire.

La începutul secolului XX chimistul francez R.-M. Gattefosse, făcând cercetări în laboratorul său, şi-a ars accidental mâna pe care a înmuiat-o în vasul alăturat cu ulei de lavandă. Spre mirarea acestuia, arsura s-a vindecat mult mai rapid decât de obicei fără a lăsa urme de cicatrice. Astfel, el a început să studieze detaliat proprietăţile uleiului de lavandă. Gattefosse a publicat rezultatele cercetărilor sale în lucrarea „Aromaterapia”, fiind și cel care a propus termenul „aromaterapie” (< fr. aromatherapie).

În prezent nu e vorba de întoarcere la medicina tradiţională antică, ci de o nouă dezvoltare prin folosirea datelor cunoscute şi verificate de secole despre arome şi implementarea altor noi, elaborate la un nivel ştiinţific avansat şi bazate pe cunoaşterea detaliată a biologiei umane.

Pentru aromaterapie este foarte importantă utilizarea uleiurilor eterice 100% naturale, fabricate prin metoda distilării cu vapori de apă, presare la rece (citrice), metoda absorbţiei, fără diluanţi chimici. Administrarea internă este bine să fie făcută de medicul terapeut. De obicei, pentru administrarea internă sunt folosite citricele (lămâie, portocal), fenicul, rozmarin, mentă, deci acele plante care le folosim în alimentaţia noastră.

Orice ulei eteric este polifuncţional, deci compoziţia lui este complexă. Cu toate acestea, există o trăsătură generală în acţiunea uleiurilor eterice:

 •  toate uleiurile eterice manifestă proprietăți bactericide, antiinflamatoare și antiseptice;
 •  toate uleiurile eterice acționează pozitiv asupra sistemului nervos;
 •  toate uleiurile eterice influențează benefic emoțiile și sănătatea psihică;
 •  toate uleiurile eterice au efecte dermatologice și cosmetice pozitive, restabilind activ și protejând sănătatea și frumusețea tenului și părului;
 •  toate uleiurile eterice reînnoiesc mecanismul de autoreglare al organismului;
 •  toate uleiurile eterice posedă valoare bioenergetică;

Metodele de folosire a uleiurilor eterice sunt diverse și fiecare metodă este plăcută:

 • Aromacandelă (lampă de aromaterapie)
 • Inhalări
 • Băi aromatice
 • Comprese
 • Fricțiuni
 • Masaj
 • Îmbunătățirea produselor cosmetice

Uleiurile eterice, fără excepție, în cazul în care este respectat dozajul, nu au acţiune secundară negativă asupra organismului, nu provoacă dependență și reducerea eficienței de acțiune, nu dereglează procesele fiziologice ale organismului.

Se știe cu certitudine că aromele tratează diverse afecțiuni. De exemplu, uleiul de busuioc este un bun remediu pentru întărirea sistemului nervos. Ameliorează starea de spirit, limpezeşte conştiinţa, fortifică şi restabileşte sistemul nervos, combate surmenajul, anxietatea, depresiile, cefaleea. De asemenea, este foarte eficient în afecțiunile respiratorii. Este benefic în astm, bronşită, răceală şi tuse. Investigaţiile de ultimă oră au evidenţiat activitatea bactericidă deosebită a busuiocului faţă de microorganisme şi micoze, micoplasmele pneumoniei. În ceea ce priveşte particularităţile antibacteriene, uleiul de busuioc se situează pe locul doi după uleiul de monardă (bergamotă). În combinaţie cu antibioticele potenţează acţiunea lor de 10 ori, ceea ce permite reducerea considerabilă a dozelor. Sub influenţa busuiocului se reduce intensitatea reacţiilor alergice cronice, se ameliorează permeabilitatea căilor respiratorii la bolnavii cu bronşită obstructivă. Uleiul regenerează celulele, fiind antioxidant puternic.

Uleiul eteric de rozmarin este unul dintre cele mai preţioase în aromaterapie, componentul principal al „Apei reginei Ungariei”, „elixirul tinereţii”. Potrivit legendei, elixirul a transformat prinţesa paralizată de 60 de ani într-o tânără, sănătoasă şi seducătoare. Este util şi eficient în calitate de analgezic, stimulator şi antiseptic având acţiune imunostimulatoare şi antioxidantă. Fiind un antiseptic puternic, este folosit în tratamentul afecţiunilor respiratorii, astmului bronşic etc. Manifestă calităţi expectorante şi mucolitice (diluează mucusul). Fortifică imunitatea. Uleiul rozmarin ameliorează memoria, concentrează atenţia, este eficient în suprasolicitarea intelectuală. Rozmarinul este „iarba inimii”, normalizează circulaţia sangvină coronariană, atenuează fenomenele de ischemie a miocardului. Băile aromatice cu ulei de rozmarin reprezintă un mijloc excelent de întinerire. Ele ameliorează starea tegumentelor, stimulează regenerarea celulară, favorizează curăţarea organismului de reziduuri, înlătură durerile musculare.

Bergamota conferă încredere, sporește creativitatea, performanța, forța și motivația. În aromaterapie, bergamota reduce stresul, nervozitatea și oboseala și îmbunătățește sănătatea.

Cedrul este un ulei benefic în problemele respiratorii pentru că mirosul de cedru aduce calmul și liniștea. În aromaterapie cedrul restabilește autocontrolul, demnitatea, tenacitatea, fermitatea și noblețea. Esența de ulei de cedru înlătură egoismul, anxietatea și frica.

Tămâia este benefică spiritualității, meditației, înțelegerii, pozitivismului și fermității. În aromaterapie tămâia este folosită pentru a elimina frica și neîncrederea.

Eucaliptul sporește concentrarea, echilibrul emoțional, energia, optimismul și libertatea. De asemenea, reduce impulsivitatea și agresivitatea.

Lavanda este esențială pentru sănătatea fiecărei persoane și în aromaterapie ea îmbunătățește iubirea, pacea interioară, compasiunea, echilibrul și bunătatea. Previne nerăbdarea, agresivitatea și conflictele interioare.

Atenționări!

Înainte de utilizare verifică dacă ești alergic la uleiul folosit!

Uleiurile eterice vor fi excluse în intoleranța aromei (mai ales în sarcină)!

În afecțiunile cardiace, astm bronșic și stări astmatice se vor folosi după consultarea medicului!

Seria de aromaterapie nu va depăși trei săptămîni!

Nu supradoza uleiul folosit!

Aromaterapia poate fi folosită autonom dar şi împreună cu alte metode de tratament nemedicamentoase (psihoterapia, balneoterapia, fizioterapie, masaj, reflexoterapie ş.a.).

Metodele alopate de tratament nu sunt un obstacol pentru eficiența aromaterapiei şi invers. Mai mult decât atât, ele se completează reciproc. Cercetările ştiinţifice au demonstrat că combinarea unui şir de uleiuri eterice (busuioc, lămâie, lavanda, eucalipt ş.a.) cu antibioticele cresc eficienţa celor din urmă de 4-10 ori.

Unii specialişti în homeopatie consideră, că aromaterapia este incompatibilă cu homeopatia, alţii combină cu succes aceste două metode. După observaţiile J.Radford uleiurile de eucalipt şi mentă pot micşora eficienţa tratamentului homeopat. Aromaterapia poate fi aplicată în condiţii de casă, instituţii preşcolare şi şcolare, instituţii curativo-profilactice (policlinici, centre stomatologice, staţiuni balneare ş.a.).

Este utilă folosirea aromaterapiei în sistemul profilaxiei primare la persoanele sănătoase şi la persoanele cu factor de risc a diverselor afecţiuni, în perioada epidemiilor de gripă şi a diverselor infecţii ale copiilor.

Aromaterapia este o metodă excelentă, totalmente ştiinţifică de profilaxie şi tratament a diverselor maladii. Folosirea uleiurilor eterice permite tratarea unor maladii, fortificarea sănătății şi îmbunătățirea vieții în toate privințele.

Recomanda sau printeaza acest articolFacebook Twitter StumbleUpon Email Print

Lasa un raspuns

Abonare newsletter

Ezoterism

Comentarii recente