Terapie prin respirație și rugăciune

Postat de in 28 January 2015


respiratia

Înţelegerea relaţiei de interdependență între respiraţie și corp-minte este principiul de bază al existenței. Se consideră că dacă ne-am modifica doar modul de a respira fără să schimbăm ceva în obiceiurile legate de alimentaţie sau de activitățile fizice, ne-am putea mări considerabil durata vieţii. Funcția respiratorie este cea mai înalt conștientizată cu autonomie deplină și care se realizează independent de alte funcții. Exerciţiile de respiraţie sunt un mijloc foarte simplu de luptă cu stresul zilnic pentru că relaxează şi induc calmul, iar respiraţia corectă şi conştientă reprezintă rezerva de energie necesară, fiind și baza practicilor terapeutice orientale.

Tehnicile respiratorii experimentate sunt: tehnici de deblocare, tehnici de unificare, de polarizare, de relaxare, de tonifiere, tehnici regresive și tehnici de intrare în rezonanță. Respiraţia este oglinda fidelă a stărilor psihice, cea mai mică modificare mentală provocând o modificare la nivelul ritmului și amplitudinii respiraţiei. În tehnica de deblocare a respiraţiei există trei paliere respiratorii:

  • palierul abdominal (viața instinctual-emoţională),
  • palierul toracal (viața afectivă),
  • palierul apical (viața mentală).

Evidenţierea blocajelor respiratorii pe diferite paliere, reprezintă instrumentul terapeutic pentru identificarea cauzelor de natura psihică. Deblocarea respiraţiei recuperează și îmbunătățește funcţia respiratorie.

Conştientizarea

Aşezat într-o poziţie confortabilă, în care respiraţia se manifestă liber (pe spate sau pe scaun) pacientul este orientat să își urmărească respiraţia și să devină conştient de starea sa. Este rugat să conştientizeze o stare pozitivă (un moment de bucurie) și să observe ce diferenţe apar în ritmul, forma și consistența respiraţiei.
După aceea, se evocă o stare negativă (tristeţe). Se pot trece prin mai multe stări, alternative, iar exercițiul se încheie cu o stare pozitivă sau neutră. În funcție de modificările intervenite în respiraţie și de înţelegerea importanței lor în viața psihică se intră în analiza conţinuturilor psihice.

Cel mai simplu mod de a îmbunătăți respirația este ca inspirația să fie adâncă pentru ca aerul să ajungă în cavitatea abdominală, iar expirația trebuie să o golească complet de aer. Este important să respirăm pe nări, nu pe gură, pentru a permite asigurarea unui flux constant de energie. Respiraţia sacadată este un instrument bun de a scăpa de încărcătura emoţională negativă acumulată în organism, însă, pentru a accesa energia care ne susţine, avem nevoie să ne acordăm la ritmul său. Pentru a elibera încărcătura negativă, se poate ispira prin nări şi expira, cu forţa, pe gură. De asemenea, respiraţia, pe rând, printr-o nară, apoi prin cealaltă, va declanşa rapid fluxul de energie prin ambele jumătăţi ale corpului. Budiştii spun că respiraţia lungă, adică mai puţine respiraţii pe minut, linişteşte şi calmează corpul, ajutându-l să se relaxeze.

Relaxarea prin rugăciune

Studiile au demonstrat că cea mai potrivită modalitate de relaxare este rugăciunea. Spiritul rugăciunii trebuie să conştientizeze o pasivitate trează. În timp ce sensibilitatea spirituală, mintală și fizică e trează și atentă la Dumnezeu, ea devine relaxată și receptivă. Creierul și anumite organe necesită o anumită relaxare pentru a putea funcţiona la parametri optimi.
Rugăciunea aduce relaxarea și tensiunea în echilibru și de aceea este instrumentul perfect al bunei funcționări a fiinţei umane. Când muşchii sunt încordaţi, sângele circula prin fibrele lor mai greu, iar muşchiul în întregimea lui presează asupra vreunui os, tendon sau artere, îngreunând activitatea acestora.

Relaxare înseamnă receptivitate care la rândul ei devine energie. În starea de relaxare îi permiţi lui Dumnezeu să ajungă la tine. Pentru a intra în starea de pasivitate trează, începem cu trupul, cadrul exterior al rugăciunii. Iisus ne spune: ,,Tu când te rogi, intră în odăița ta, închide-ți uşa și roagă-te“. Toate lucrurile externe perturbatoare trebuie reduse la minim. Apoi te întorci spre tine însuți și relaxează-ți fiecare muşchi al trupului. Spune organelor tale pe rând: „Tu eşti acum în prezența lui Dumnezeu. Taci și ascultă. El îți vorbeşte, te pătrunde și te vindecă!“

Recomanda sau printeaza acest articolFacebook Twitter StumbleUpon Email Print

Lasa un raspuns

Abonare newsletter

Ezoterism

Comentarii recente