Întâmpinarea Domnului

Postat de in 02 February 2015


IntampinareaDomnului

Întâmpinarea Domnului, se sărbătorește pe 2 februarie, la 40 de zile de la nașterea lui Hristos, prin aducerea lui la templul din Ierusalim. După legea lui Moise, Maica Domnului trebuia să aducă jertfă pentru purificarea sa o pereche de turturele sau doi pui de porumbel și să-și răscumpere fiul care, fiind primul născut băiat, trebuia hărăzit lui Dumnezeu. Tradiția Sfintei Scripturi ne spune că un bătrân proroc pe nume Simeon a venit la Templu ca să-L vada pe Mesia, după cum i se făgăduise în vis. Astfel, el a reușit să vadă înainte în duh noua putere de mântuire a credinței în Hristos și, bucuros de descoperirea sa, bătrânul Simeon L-a întâmpinat pe pruncul Iisus, L-a binecuvântat și, luându-L în brațe, plin de recunoștință, a rostit cuvinte de slavă prin care arăta ce reprezintă Hristos pentru neamul omenesc: puterea cea mare de mântuire a lui Dumnezeu în lume, lumina tuturor popoarelor, slava lui Israel cel vechi și lui Israel cel nou.
Întâmpinarea Domnului a rămas ca îndatorire a mamelor de a aduce pruncii la biserică, la patruzeci de zile după naștere, pentru molifta de curățire și închinare a lor la sfintele icoane. Mama care a născut vine în biserica și în numele familiei aduce pe noul-născut ofrandă lui Dumnezeu, închinându-l la altar.

Popular, Întâmpinarea Domnului mai este cunoscută și ca Stretenia, Martinii de Iarna (1-3 februarie) sau Ziua Ursului:

  • Stretenia este o sfântă lăsată de Dumnezeu spre a le aduce bine oamenilor când se roagă la ea, mai ales la o nevoie mare;
  • Stretenia, fiind femeie iute, o rugăm în această zi să fie mai „moale“;
  • Stretenia e sărbătoarea babelor, când toate se adună la un loc și sporovăiesc;
  • Cine lucrează în ziua de Stretenie va cădea în boală;
  • Stretenia se ține pentru sporul casei și sănătatea copiilor.

Despre vreme

  • Dacă va fi senin, cald și uscat, va fi vară mănoasă; le va merge bine stupilor. Dacă la Stretenie e zi frumoasă, atunci până la Sf. Gheorghe tot așa va fi;
  • În această zi începe topirea zăpezii;
  • Dacă își strică ursul bârlogul sau în această zi, cu toate că afară e frig, primăvara este aproape; dacă el iese în această zi, însă intră din nou în bârlog, cu toate că afară este frumos, va fi încă iarnă.

Recomanda sau printeaza acest articolFacebook Twitter StumbleUpon Email Print

Lasa un raspuns

Abonare newsletter

Ezoterism

Comentarii recente