Simona Stoicescu: Desăvârșirea înseamnă să găsești fericirea și divinul în orice act, oricât de neînsemnat, în orice clipă, în orice întâlnire

Postat de in 08 January 2015


simona

Simona Stoicescu este inițiatoarea conceptului School of Happiness pe care l-a dezvoltat și l-a perfecționat în Italia în calitate de consultant de dezvoltare pentru afaceri și pe care acum dorește să îl implementeze și în România în cadrul cursurilor Mind Evolution Society. Parcursul Simonei este unul complet, am putea spune. A pornit în viață ca inginer informatician, specialist în roboți și calculatoare, a continuat ca om de afaceri, artist, consultant, conferențiar, cercetător, scriitor, a călătorit în peste 30 de țări, cumulând informații din multiple perspective, explorând culturi și mentalități diferite, comparând credințe și sisteme filosofice diferite, pentru a ajunge, ca un autentic alchimist, să îl descopere pe Dumnezeu cu ajutorul științei. La Școala Fericirii împărtășește și altora experiențele sale.

Ce este School of Happiness?

School of Happiness este o școală de evoluție umană care predă teoretic și practic o filzofie de viață conform căreia ești creatorul propriei vieți prin gândurile, cuvintele și acțiunile tale, iar puterea pe care o ai în determinarea realității pe care o trăiești este imensă.

Sună banal, dar implicațiile sunt extrem de adânci, întrucât realitatea percepută prin simțuri este în fapt o proiecție a gândurilor noastre despre noi înșine și despre ceilalți. Este greu să facem schimbări în viața noastră, pentru că ne uităm în reflexia noastră, la cei din jur, ca să înțelegem cine suntem, ceea ce doar confirmă starea anterioară și o perpetuează. E o școală de transformare interioară, care provoacă schimbări profunde și în exterior, în tot ce faci, în toate activitățile și în raport cu toți ceilalți.

Nu este nimic miraculos. Realitatea ne-o creăm oricum, conștient sau nu, evenimentele sunt legate de ceea ce gândim, cu singura diferență că se creează o realitate care repetă tipare vechi, adâncindu-le. E un proces organic de transformare ce urmează propria evoluție, poate  singurul obiectiv pe care îl avem în viață. Îmbinăm teoria prin susținerea filzofică, psihologică, științifică și spirituală cu exerciții și teme practice prin care se implementează cunoașterea, oferind principii și metode care se aplică în orice aspect al vieții, de către oricine, indiferent de vârstă și de ocupație.

E și un parcurs ce oferă instrumentele necesare pentru a-ți crea viața dorită, în direcția de care ești pasionat, înțelegând rostul obstacolelor și mesajul lor. Ne este greu să decidem ce este cel mai bine și poate că aceasta este cea mai mare frământare a oamenilor, să aleagă în fiecare moment ce este benefic…

Ce este Fericirea?

Dacă am ști că fericirea este un fel de barometru, un far care ne călăuzește alegerile și nu un rezultat la capătul unui drum, poate că viața noastră ar fi mult mai relaxată și am avea sentimentul de creator. Denumirea Școala de Fericire încearcă să decripteze importanța ghidării pe care o primim prin intermediul fericirii și al altor emoții. Avem tot ce ne trebuie pentru o viață împlinită, singura piedică fiind propria neîncredere în noi înșine.

Deși sună puțin arogant, a provoca oamenii să își realizeze visele este, de fapt, cea mai scurtă cale de a evolua. Oamenii se simt vinovați să își dorească mai mult sau să vrea să trăiască în abundență și în relații armonioase cu cei din jur, ocupându-se de ceea ce îi pasionează, sunt chiar speriați de această perspectivă.

De fapt, să trăiești mai puțin decât ceea ce vrei este o abandonare de sine care aduce durere și suferință imense. Durerea nu vine din faptul că nu ai bani sau că te cerți cu ceilalți, ci din faptul că știi că poți fi altcumva, dar nu ai curajul să îți asumi rolul. Dacă încă mai ai dorințe pe care nu le-ai îndeplinit, calea și instrumentele sunt disponibile în viața ta, nu neapărat la School of Happiness. Așa funcționează Universul… Ne sugerează dorințe pentru ca, realizându-le, să ne transformăm, să devenim mai autentici, mai evoluați. Nu întâmplător avem pasiuni, nu întâmplător avem circumstanțele, totul este o orchestrare minunată pe care nu o vedem, dacă nu avem ochi pentru ea. Suntem obișnuiți să funcționăm în moduri care nu ne sunt benefice, neconstructive și ne auto-sabotăm permanent, ratând zilnic, prin gesturi și atitudini extrem de mici. Fiecare zi este o șansă, fiecare oră și fiecare moment oferă posibilitatea de a merge împotriva ta sau în sensul care ți se potrivește. Este o alegere permanentă de care, din păcate, nu știm deși ni s-a spus de mii de ani, în diferite moduri.

De când te ocupi de dezvoltarea personală?

Am fost întotdeauna pasionată de îndeplinirea viselor, de găsirea fericirii și îmi spuneam că viața trebuie să fie mai mult decât ceea ce pare. În căutarea fericirii am parcurs prin toate jaloanele pe care le știam: studiu, căsnicie, părinte, om de afaceri, artist, consultant, conferențiar, cercetător, scriitor… în cuplu sau singură, în abundență sau fără, cu succes sau fără, în țară și în străinătate. Fiecare etapă m-a tentat cu un nou orizont și mi-a adus o nouă transformare. În fiecare am obținut succesul și în fiecare am avut de înfruntat limite, fiind tocmai experiența de viață care îmi dă acum înțelegerea și capacitatea de a susține cu propria mea trăire ceea ce predau. Am luat-o de la capăt de nenumărate ori, am divorțat, am pierdut, am suferit, am trecut de la agonie la extaz și înapoi pe diverse teme, am clădit și am reclădit și mi-am văzut visele, dar și fricile realizate! Știu fiecare dorință pe care mi-am pus-o și care a fost drumul până la realizare. A fost și este un drum frumos în pofida momentelor în care lucrurile nu se vedeau așa. În final, am descoperit că fericirea se găsește oriunde, pentru că este în noi. Dacă nu poți găsi fericirea acum și aici, sunt slabe speranțe să o găsești în altă parte, așa că poți începe să o cauți aici și acum, schimbându-te pe tine însuți și nu casa, soțul sau afacerea.

Cum s-a cristalizat conceptul School of Happiness?

Acum 10 ani, a trebuit să mă întreb dacă viața mea este cea pe care vreau cu adevărat să o trăiesc. Am avut o confruntare cu mine însămi, ca urmare a unui posibil diagnostic care îmi punea continuarea vieții sub semnul întrebării, și m-am întrebat dacă sunt fericită. Răspunsul a fost un sincer nu, ca multe altele. În acel moment de cumpănă, mi-am promis că voi ieși din orice nu mă reprezintă și voi căuta să înțeleg ce este FERICIREA. Nu știam încotro o voi lua, știam doar că am acest scop. În scurt timp, eram vindecată ca și cum nimic nu fusese, dar viața mea a căpătat o turnură spectaculoasă, pe alocuri dramatică, stârnind un taifun de evenimente, care m-au îndreptat în direcții necunoscute, provocându-mă să fiu eu însămi și să mă exprim. După alți doi ani m-am trezit într-o lume complet necunoscută, locuită de un personaj complet necunoscut: eu însămi.

S-a schimbat ceva în relația ta cu Dumnezeu pe parcursul acestui proces?

Înaintea acestui moment, Dumnezeu era prezent la botez, înmormântare și la nuntă, plus o imagine despre o eventuală judecată după încheierea socotelilor pe aici, Tatăl nostru seara, pomeni și lumânări la biserică. Cam atât. Am descoperit însă că oamenii aveau dorințe concrete: serviciu, casă și eram foarte mirată că Dumnezeu s-ar implica la acest nivel. Și dacă se implică, ce să ceri? Ce e bine și ce e rău? Au apărut un milion de întrebări: trebuia să ascult de bărbatul meu sau trebuia să fac ce cred eu? de ce suferim? unde e liniștea? există o soartă? ce avem de făcut aici? care este adevărul? ce e sufletul sau cum intervine Dumnezeu în evenimente?

Am aflat că gândurile, evenimentele pot fi citite și că tot ceea ce facem, spunem sau gândim este vizibil și pentru eternitate imprimat, iar deciziile noastre contează în mersul evenimentelor. A fost ca o imersie într-o lume de miracol, pe care trebuia să o înțeleg cu mintea mea de inginer. Am început să citesc religie, predici, scripturi, vieți de sfinți, antropologie, filozofie, antropozofie, fizică, matematică, psiholgie, chimie, istorie, tot ce putea să aducă noimă și rigoare în încercarea de a înțelege cum funcționează Universul și care sunt legile sale.

Culmea, chiar legile fizicii confirmă existența unei rațiuni superioare care le-a definit și implică supoziția că și alte aspecte pe care le considerăm guvernate de întâmplare sau de miracol să aibă o lege mai înaltă în virutea căreia se derulează.

„Dumnezeu nu dă cu zarul“, spunea Einstein. Total de acord.

Asta a fost calea prin care l-am descoperit pe Dumnezeu, încercând să înțeleg de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă și ce influență avem noi în această derulare. Am înțeles că lumea are planuri non-materiale integrate pe care știința încă nu le-a studiat, dar nu ca domeniu separat, ci ca parte integrantă din experiența noastră. Planul gândurilor noastre, dorințele sau amintirile, memoria, procesele mentale, emoțiile, sunt parte din noi. Nu suntem doar un corp fizic, avem aspecte de care nu suntem conștienți, de parcă avem un corp din care ne vedem doar scheletul. Acest plan al gândurilor afectează ceea ce ni se întâmplă, ceea ce gândim și este determinant pentru experiența noastră, înaintea acțiunilor și a cuvintelor.

Când s-a născut acest concept?

Studiul mecanismului prin care se formează realitatea este de 10 ani activitatea mea principală, integrând știință, spiritualitate, filozofie și artă. Am găsit răspunsuri diferite și le-am integrat practic, căci oricât de fascinantă este cunoașterea, ea se traduce în înțelepciune doar dacă este transpusă în practică.

Conținutul învățăturii s-a dezvoltat de-a lungul anilor. Nu intenționam să dezvolt o școală, vroiam doar să înțeleg și să fiu de folos și altora. Trăim vremuri extraordinare, în care evoluția noastră este accelerată și suntem împinși să descoperim mai mult despre noi și despre lumea văzută și nevăzută în care trăim. Acum trei ani am simțit dorința de a vorbi și altora despre ceea ce înțelegeam, depășind limita de a vorbi despre mine în public, apoi am început să călătoresc și să scriu despre oameni care trăiesc integrând un mod spiritual de a aborda viața.

A fost o experiență fabuloasă care m-a adus la înțelegerea că nu contează unde ești sau ce faci, ci cum faci. Nu trebuie să ieși din oraș, să abandonezi serviciul, să te retragi din lume sau să mergi în fiecare zi la biserică ca să trăiești spiritual. Viața spirituală este aici și acum fără demarcație. Și când speli vase și când trimiți un email e un act al vieții tale, este spiritual și îl poți realiza ca atare dacă vrei. Desăvârșirea înseamnă să găsești fericirea și divinul, în orice act, oricât de neînsemnat, în orice clipă, în orice întâlnire, în orice interacțiune. Relația cu ceilalți, ca relație cu tine însuți, este relația cu Dumnezeu.

Proiectele și dorințele noastre sunt doar un teritoriu de explorare, o cale pe care te cunoști și te rafinezi, te descoperi și te reinventezi, în fiecare zi mai mult și mai profund către esența divină care suntem, de fapt, dincolo de limitările pe care ni le impunem.

Cum a apărut ideea Școlii?

Ideea școlii s-a născut acum doi ani, când am realizat că este important să primești informația coerent și rațional, ca să o aplici în viața de zi cu zi. Nu este suficient să citești o carte sau să afli o informație ca să o integrezi, ci este un proces care durează și se derulează mai bine când este ghidat de altcineva: emoțiile ca ghid interior, dacă ai luat decizia corectă sau nu, folosirea intenției și a atenției, pasiunea, interesul, entuziasmul, cuvintele, sfaturile… Nu numai că nu ne facem un bine, dar îi mai și educăm sau sfătuim greșit pe ceilalți, și este foarte trist când este vorba de copii noștri. Tăiem aripi, distrugem vise…

Cred ca asta m-a motivat… Vroiam să știe și alții ce am găsit în căutarea Fericirii, pentru a nu reface un drum pe alocuri inutil de greu și pentru a realiza vise neobrăzat de mari și de cutezătoare!

Când s-a lansat School of Happiness? Unde se desfășoară cursurile din țară?

School of Happiness a început să fie predată în Italia, acum un an și jumătate. Eram consultant de dezvoltare voluntar pentru o universitate și pentru că sfaturile mele dădeau roade în reorganizare și extindere, am fost solicitată să țin un curs prin care să schimb atitudinea oamenilor. Problema era financiară, dar nu pentru că nu aveau produse interesante sau piață, ci pentru că abordarea lor era a unor victime neîncrezătoare în propria valoare. Ca urmare, produsele rămâneau neobservate și nu reușeau să le promoveze corespunzător. Am structurat cursurile, am integrat și am definit conținutul și am ținut primele lecții, după care am hotărât să mă întorc în România și să înființez școala aici, ca produs românesc care va fi predat  internațional. De aceea numele este în engleză, pentru a fi mai ușor transmis mesajul. În prezent țin cursuri în București și Buzău, unde un grup s-a organizat singur și m-a invitat să predau. Suntem la al treilea modul acum, sunt trei grupuri și e o permanentă surpriză plăcută! În 2015 sper să putem dezvolta School of Happiness și în Ploiești.

Cui se adresează School of Happiness?

School of Happiness se adresează tuturor… E utilă sub toate aspectele, cu precădere în cele profesionale, în care trebuie să gestionezi multă informație și timpul de decizie este scurt, unde evenimentele implică responsabilitate mai mare, iar presiunea este majoră. Te ajută să ai atitudinea corectă pentru derularea contractelor, să poți atrage resursele necesare și să creezi succes, diminuând stresul și îndoiala, dezvoltându-te la niveluri incredibile. În viața personală, deși nu îmi place această distincție, efectele sunt de armonizare și de înțelegere, de transformare și de iubire profundă, cu integrarea diferențelor prin eliminarea luptei și a suferinței. În acest moment sunt câteva zeci de cursanți, de diferite niveluri. Pentru intrarea în școală în 2015, pregătim un nou modul din 10 ianuarie.

Câte module există și cât durează un modul? 

Școala nu se termină, spun cursanții. E un parcurs pe care îl vei face o viață întreagă. Te așază pe drumul transformării, îți oferă cunoașterea pe care o aplici,  o rafinezi și o dezvolți o viață. Ca la medicină. Înveți anatomia în școală, dar înveți apoi cu fiecare pacient.

Primul modul durează 3 luni, cu o sesiune săptămânală, sâmbăta.

Sunt 9 module, cu vacanțe între ele. În vacanțe avem câte o retragere în țară sau în străinătate, într-un loc sacru, unde aplicăm ceea ce nu se poate face în atelierele școlii. Admiterea, căci este și o admitere, este la un ceai pentru a ne cunoaște și a vedea dacă rezonăm și dacă îți folosește.

Nu e nevoie să faci toate cele 9 module consecutiv. Se pot face și pauze după primul modul, dar e important și grupul și parcursul gruplui, din care ești parte integrantă. De multe ori grupul merge înainte, după ce se echilibrează în primul modul. Costul este de 100 euro/lună în România și încerc să îl țin cât mai scăzut.

Ca om de știință, cum ai clasifica și unde ai așeza tipul acesta de școală?

School of Happiness este o școală a descoperirii de sine, de evoluție prin complexitate psihologică și mentală așa cum evoluția Universului este un proces pe care îl trăim pe viu și ne provoacă să progresăm, să ne redefinim  granițele și să ne dezvoltăm la nivel social, economic, tehnologic sau personal. Într-o lecție putem vorbi despre evoluția organismelor, de legăturile între celule și organe, despre sistemul nervos ca să ajungem la sistemul de operare al computerelor și la mișcările sociale. Vorbim despre artă și psihologia copilului, despre învățare și minte, despre modul în care se formează conceptele și gândurile, despre conexiunea între România și modul în care cumpăr, despre informație și translatarea ei din punct de vedere chimic sau electric, despre celulă, ADN și tiparele de comportament moștenite ca nație sau ca femeie, despre nivelul de conștiință, despre Universuri paralele, despre time-line-uri, viitor și trecut, până la  Dumnezeu și înapoi, respectând legile fizice și altele pe care încă nu le știm.

E o școală de evoluție personală. Dezvoltarea personală nu descrie anvergura conceptuală pe care o promovăm. E fizică pură. Nimic nu este întâmplător, totul are o lege și o rațiune ca și neprevăzutul sau ca răsturnarea de planuri.

Cu ce vine nou față de alte metode de evoluție?

Nu există abordări similare. Sunt ori mult prea spirituale ori mult prea laice. Este o provocare să te depășești, să îți afirmi spiritualitatea prin realizări în planul material. Din păcate, cuvintele sunt restrictive. E un nou mod de a trăi, spiritual și material îmbinat, dar dincolo de ce a însemnat fiecare termen până acum. Dincolo de concepte duale, de bine și rău, de acțiune și reacțiune, de paradigma eu și alții care nu mă lasă, un mod de funcționare cunoscut de mii de ani, dar gradul nostru de înțelegere nu s-a ridicat la înălțimea de a-l percepe.

Suntem mult mai puternici decât credem și asta nu într-un mod magic sau ocult, ci simplu și firesc, proiectăm și experimentăm lumea pe care o construim în mintea noastră. Doar că nu știm și creăm la întâmplare, apoi născocim idei și păreri despre motive și ne sfătuim unii pe alții cum să intrăm înapoi în ceea ce nu ne place și vrem să evităm, în loc să făurim vise mărețe și să le realizăm.

E o paradigmă în care nu este loc pentru victime și salvatori sau pentru lupte, vrăjmași sau ajutoare supranaturale. Doar tu cu tine și o asumare a responsabilității care poate speria.

Unde se țin cursurile?

În București, cursurile se țin în zona Bd. Carol, într-un spațiu generos și interesant, la Mind Evolution Society, gazda unor idei similare, legate de evoluția umană, care asigură un context în care știința, arta, antreprenoriatul și spiritualitatea se întrepătrund, pentru a genera o platformă conceptuală solidă de expresie și manifestare a unei noi paradigme de a fi om.

Aici se țin conferințe, cursuri, seminarii, programe de coaching, ateliere dedicate explorării ideilor despre noi înșine dintr-o perspectivă mai grandioasă decât cea cu care ne-am mulțumit până acum. Punem în aplicare ce credem noi că este firesc rolului pe care considerăm că suntem în măsură să îl jucăm. Așa s-a realizat evoluția omenirii, de la ieșirea din peșteră, și poate e vremea să trecem de etapa competiției sau a manipulării, de poziția celui puternic pentru a deveni, în sfârșit, un organism care are grijă de toate celulele sale…

Se poate vorbi de un profil al celui care vine la School of Happines?

În general, sunt oameni maturi, 35-55 de ani, cu educație și experiență profesională sau antreprenorială consistentă. Probabil că trebuie să treci de etapa în care crezi că vei obține fericirea după ce obții avansarea, contractul, casa sau casa de vacanță, ca să începi să cauți răspunsuri mai profunde despre cine ești. Sunt oameni pasionați să găsească înțelesurile adânci ale vieții, deschiși spre dezvoltare și autodepășire, reticenți față de idei neconsistente și nesusținute. Mă bucur de un public selectiv și pretențios, căruia trebuie să îi argumentez cu dovezi sau prin corelare cu știința  fiecare aspect, pentru a fi acceptat.

Există planuri de extindere a școlii pe viitor?

Pentru că predau realizarea viselor, Școala face parte dintr-un vis mai mare, acela de a fi predată la nivel internațional și recunoscută ca școală românească. Puteam să o lansez în altă parte, dar am preferat să izvorască de aici, ca o îmbinare de cunoaștere din toate zările. Realizarea unui vis înseamnă că ți se deschid pas cu pas toate cărările pe care trebuie să le parcurgi, ca să îți construiești visul, dar tu trebuie să le alegi, să le recunoști și să faci drumul. E drumul evoluției proprii. Acum clădesc…

2015 este anul în care vom începe să avem traineri certificați, pentru module introductive și specializate, selectați dintre absolvenții Școlii.

De asemenea, școala se extinde din 2015 cu programe de coaching și de dezvoltare conceptuală pentru companii, întrucât, similar cu evoluția noastră și la nivelul companiilor este necesar același proces în care se creează noi funcții și noi relații, noi sisteme de gestionare a informației care fac o companie să rămână viabilă în noile contexte economice și financiare.

Pregătim Școala în limba engleză și programe speciale pentru diferite aspecte specifice: Relațiile interumane, Succesul Proiectelor, Autenticitate și Caracter etc.

Există o relație mistică a omului cu lumea sau este știința regina absolută  a întrebărilor noastre despre lume? De care parte a baricadei ești acum?

Știința și Religia studiază lumea din perspective diferite și cu metode diferite. Răspunsurile fiecăreia sunt valabile, depinde doar din ce punct de vedere sunt privite. La un nivel inferior, răspunsurile par contradictorii și chiar se exclud, dar există și o altă perspectivă, în care ambele sunt valabile. Viața e guvernată de o rațiune tradusă într-o multitudine de legi particulare, care se suprapun și dau această minunată tapiserie a vieții, perfect decriptabilă, chiar dacă știința încă nu a ajuns să identifice tot, iar spiritualitatea nu are limbajul și metodele puse la punct și acceptate, asta nu împiedică fenomenele să existe și să fie și științifice și magice în același timp. Orice poate fi și științific și magic fără a fi două aspecte separate. Cred că magicul este doar teritoriul nedesțelenit de cunoașterea științifică.

Nu există un conflict real între spiritualitate și știință. Când știința își va reevalua metodele și instrumentele și va începe să studieze părțile nevăzute și neconceptualizate ale lumii, omenirea va face un progres în câteva zeci de ani cât în întreaga ei existență. Cred că suntem în acel moment.

Spiritualitatea spune că mă simt rău și că am o emoție negativă, indicând că modul în care judec eu situația nu este benefic sau corect și că e cazul să îmi schimb perspectiva. Corpul funcționează în consecință, îmi dă semnalul că greșesc și ca să îmi atragă atenția, scade nivelul de serotonină. Nu pot nega că am reacții chimice în corp. Știința spune că mă simt rău din cauză că mi-a scăzut nivelul de serotonină. Corect.

Dacă ascult doar de știință, iau un medicament. Dacă știu mai mult, schimb perspectiva, durerea trece și obiectivul e îndeplinit. Gândesc cum este benefic pentru toți. Ce e în contradicție aici? Și știinta și spiritualitatea au dreptate, doar că mesajele și explicațiile lor nu sunt puse în acord.

Și astfel, am făcut și o mică lecție din School of Happiness.

Nu sunt baricade între știință și spiritualitate. Le vedem cum cad zi de zi!

Recomanda sau printeaza acest articolFacebook Twitter StumbleUpon Email Print

Lasa un raspuns

Abonare newsletter

Ezoterism

Comentarii recente