Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului

Postat de in 06 January 2015


ioan botezatorul

Sfântul Ioan Botezătorul este cel care a vestit venirea lui Hristos și cel care l-a recunoscut ca fiind Mesia cel așteptat. Numit de către Hristos înger în trup și cel mai mare om născut din femeie, Ioan Botezătorul s-a dovedit a fi un proroc al pocăinței ce a iubit postul și viața aspră în pustie.
El a trăit pentru Dumnezeu și pentru oameni, împlinindu-și menirea pentru care se născuse, de a-i face pe oameni să-și recunoască păcatele, să-i boteze și să-L arate omenirii pe Iisus Hristos. Prin predica sa, Ioan Botezătorul le cerea oamenilor să nu mai păcătuiască și să se întoarcă spre Dumnezeu pentru a primi viața cea nouă adusă de Împărăția lui Dumnezeu. Botezul său era unul al pocăinței, Hristos fiind cel ce va boteza cu „Duh Sfânt și foc, întru mântuire“. Înainte de a-l boteza pe Hristos, Înaintemergătorul a șovăit, deoarece nu se simțea vrednic să atingă creștetul Mântuitorului, mărturisind apoi „Acesta este Fiul lui Dumnezeu“. Botezul Mântuitorului reprezintă momentul redeschiderii izvoarelor harului, ce fuseseră zăvorâte pentru om. Prin botezul în Iordan, Hristos a pogorât în apă Duhul care sălășluia peste El, aducând apa la starea inițială, de la începutul lumii. În Taina Botezului exista rugăciuni de sfințire a apei în care urmează să fie botezat catehumenul. Sfințirea acestei ape presupune îndepărtarea duhurilor necurate ce ar sălășlui în ea.
Model de pocăință și de curățire de patimi prin asceză și rugăciune, inițiator al vieții monastice în pustie, Ioan va rămâne mereu cel care pregătește calea spre Hristos.

Recomanda sau printeaza acest articolFacebook Twitter StumbleUpon Email Print

Lasa un raspuns

Abonare newsletter

Ezoterism

Comentarii recente