Pentru atingerea stării de pace interioară tot mai mulți oameni recurg la învățăturile spirituale în locul religiilor consacrate. Reiki este una dintre aceste căi spirituale, o metodă de dezvoltare a personalității bazată pe inițieri, fiind, în același timp, și o formă de medicină alternativă.
Cu mult timp în urmă, Reiki era o tehnică de vindecare firească, naturală, în Orient, una dintre cele mai vechi și mai eficiente metode de întreținere a organismului. Unii istorici cred că tehnica a apărut în urmă cu 8.000-11.000 de ani, iar alții consideră că ea datează de la începutul lumii. Cuvântul Reiki combină două silabe, prima dintre ele, „rei“, înseamnă universal, cosmic, divin, spiritual, vital, iubire necondiționată“, iar a doua,„ki“ – are înțelesul de energie, forță vitală omniprezentă“. Mikao Usui, fondatorul Reiki, a atins nivelul de cunoaștere și de evoluție personală necesar pentru a găsi răspunsul la întrebările sale, pornind de la metoda biblică prin care Iisus îi vindeca pe contemporanii săi și prin intermediul textelor budiste la care avea acces. Mikao le-a spus, într-o zi, unor prieteni că intenționează să postească și să mediteze 21 de zile în apropierea unui munte și că, dacă nu se va întoarce după această perioadă, aceștia să vină după trupul său neînsuflețit. A plecat spre munte luând cu sine 21 de pietre, cu ajutorul cărora urma să numere zilele. În fiecare zi arunca câte o piatră. În cea de-a 20-a zi, cum nu se întâmplase încă nimic, aruncând ultima piatră a zis: „Fie primesc răspuns în această noapte, fie totul se termină aici“. În timpul nopții, Usui a văzut un glob de lumină care, după ce l-a lovit în frunte, l-a purtat într-o călătorie în timpul căreia a văzut sfere colorate în interiorul cărora se aflau simbolurile Reiki, aceleași simboluri din scrierile tibetane pe care le studiase, dar nu le putea înțelege. În acel moment, totul i s-a lămurit.
Tratamentul Reiki
Practica japoneză urmează premisa conform căreia sănătatea unei persoane este legată în mod diferit de echilibrul ei energetic. Energia Reiki înlătură dezechilibrele energetice, ducând la vindecarea bolilor și la protecția împotriva acestora. Reiki reprezintă o formă de „terapie prin lumină“, precum și o modalitate prin care se manifestă respectul pentru Creatorul Universului, o cale de a ne cunoaște și de a ne redescoperi neîncetat puterile ascunse. Prin tratament au loc creșterea vibrației și înlăturarea blocajelor energetice și a energiilor negative, uzate. Energia Reiki acționează asupra fiecărei persoane în mod diferit, de aceea și senzațiile din timpul tratamentului variază de la persoanele nonsenzitive (care nu simt nimic) la cele echilibrate senzitiv (care simt căldură, frig, înțepături ușoare, amorțeală sau furnicături) și până la cele foarte senzitive, care pot avea viziuni, pot auzi muzică sau diverse sunete de altă natură și pot chiar să simtă energia cum se scurge prin corpul lor, de-a lungul traseelor pe care le urmează meridianele energetice.
Principiile Reiki
Ideile ce stau la baza celor cinci principii au fost formulate de împăratul japonez Meidji, reprezentând bazele unei vieți împlinite.
1. Doar azi nu fi îngrijorat! Îngrijorarea reprezintă teama de schimbare. Oamenii sunt capabili să-și alimenteze temerile cu cantități imense de energie, petrecându-și zile întregi cuprinși de frică pentru ca mai târziu să ridice din umeri și să se resemneze. Dacă ar fi mai relaxați, ar realiza că acele momente dificile sunt trecătoare. E păcat să plângi pentru ieri și să te temi pentru ziua de mâine. Indicat este ca „doar azi să fii conștient“ de viațăși vei vedea că nu va fi sfârșitul lumii.
2. Doar azi nu te enerva! Nervozitatea sau supararea sunt stări fără rost. Supărarea ne arată că lucrurile nu evoluează conform așteptărilor noastre dar cel mai indicat este să lași supărarea să dispară imediat. Trebuie să conștientizezi că tu ești cel care face jocul, tu stabilești regulile vieții tale și îți impui propriile limite. Dușmaniii sunt, de fapt, prietenii tăi adevărați, ei îți arată punctele slabe și te ajută să-ți schimbi comportamentul negativ. Dacă reușești să-ți surprinzi sentimentele, săînțelegi cum și de ce apar, puterea lor aupra ta va scădea.
3. Lucrează cu severitate asupra ta! Este important să fii întotdeauna sincer cu tine însuți. Aceasta înseamnă să vezi lucrurile așa cum sunt ele în realitate și să faci totul cum știi tu mai bine în acel moment. Pe calea spirituală, întotdeauna apar ajutoare, ghizi, învățători, dar rezultatele cele mai importante pot fi atinse numai de tine. De aceea, bate la fiecare ușă, dar deschide-o singur. Căi spirituale sunt multe, unii aleg Reiki, alții preferă altă căi, important este să nu te oprești niciodată.
4. Fii recunoscător pentru toate! Greutățile sunt niște încercări care apar în viața ta, ele sunt cadouri de care trebuie să te bucuri. Dacă se întâmplă ceva contrar așteptărilor tale, tu ești cel care a semănat semințele acelei situații. Fiecare zi este un nou început, fiecare zi este o nouăîncercare. Învață să respecți și să primești tot ce ți se dăși o să ai întotdeauna tot ceea ce îți este cu adevărat necesar. Nu există bine și rău, lumina și umbră se regăsesc în toate cele existente, dacă ceva e bine sau rău, depinde numai de percepția ta. Tot ce descoperim cu dragoste tot dragoste este.
5. Fii prietenos cu semenii tăi! Cu toții avem aceeași origine și este evident faptul că toate manifestările vieții sunt în legătură una cu alta. În Univers, totul e energie și această energie creează lumea, fiecare formăși materie a căror multitudine o numim realitate. Existența este o singură materie, în continuă mișcare – se creează, se manifestă, se schimbă și se transformă. Tot ce este frumos este începutul frumosului. Dar nu trebuie să uităm că-i putem iubi și pe alții doar dacă descoperim miracolul din noi înșine. În acel moment, din lume se va reflecta dragostea necondiționată asupra ta.
Acestea sunt învățături cu valabilitate veșnică, ele neconstituind reguli morale în sensul unor ordine. Formula „doar azi“ se referă la faptul că trebuie să trăim în prezent.
Terapia prin sunete ajunge astăzi la București!
Seda Bagčan, una dintre cele mai apreciate cântărețe New Age la nivel ...
Despre „Anticrist și apocalipsă“ cu Cristian Bădiliță
Editura Nemira şi Clubul Ţăranului Român vă invită marţi, 17 martie, de ...
Dragobetele – ziua dragostei, a fertilităţii și a constituirii perechilor
Dragobetele este sărbătoarea tradiţională a dragostei la români. Se suprapune cu sărbătoarea ...
Ioana Daiana Straulea: Oamenii trebuie să caute în interiorul lor și să descopere ce au valoros și de oferit lumii
A simțit dintotdeauna atracție față de spiritualitate, din nevoia firească de cunoaștere ...
Postul Paștelui (Păresimile)
Pe 22 februarie sărbătorim Duminica lăsatului sec de brânză, iar pe 23 ...