Postul Paștelui (Păresimile)

Postat de in 22 February 2015


rastignirea-domnului

Pe 22 februarie sărbătorim Duminica lăsatului sec de brânză, iar pe 23 februarie începe Postul Mare al Sfintelor Sărbători de Paște. Postul – zice Sfântul Ioan Gură de Aur – potolește trupul, înfrânează poftele cele nesăturate, curățeste și înaripează sufletul, îl înalță.

Cel mai sever post
Pe 22 februarie începe Sfântul și Marele Post, care se mai numește și postul patruzecimii, Păresimile, Postul Paștelui. Este rânduit pentru curățirea sufletului prin ajunare, rugăciune, milostenie, spovedanie și împărtășirea cu Sfintele Taine. El închipuiește postul cel de 40 de zile al Mântuitorului. Durează șapte săptămâni, fiind și cel mai sever post. În acest post nu se mănâncă produse lactate, carne, ouă. De asemenea, postim de pește, vin și ulei și mâncăm numai legume, poame și bucate fără unsoare (exista doar două dezlegări la pește, de Bunavestire și de Florii).

Sărbătoarea Paștelui începe de Florii
Postul propriu-zis este comparat cu călătoria de 40 de zile a poporului evreu în pustiu. De-a lungul acestei călătorii, Dumnezeu a săvârșit mai multe minuni și, prin analogie, aceeași explicație este dată de Sfinții Părinți și Postului Mare. Ultima săptămână a Postului care precede sărbătoarea este Săptămâna Mare, care începe cu Duminica Floriilor și se termină cu Duminica Pascală. Sărbătoarea Paștelui începe de fapt cu Duminica Floriilor, când se sărbătorește intrarea lui Hristos în Ierusalim.

Recomanda sau printeaza acest articolFacebook Twitter StumbleUpon Email Print

Lasa un raspuns

Abonare newsletter

Ezoterism

Comentarii recente