Palenque

Postat de in 05 February 2015


Palenque

Palenque este denumirea convențională a ruinelor unui mare oraș al culturii maya din statul mexican Chiapas. Pentru construcția sa indienii maya au ales crestele stâncoase ale muntelui Sierra care ofereau protecție naturală și a căror frumusețe deosebită poate fi remarcată și astăzi. Palenque a dispărut la sfârșitul mileniului I d.Hr., rămânând doar principalele monumente ale orașului antic, construite sub domnia lui Pakal cel Mare: Templul Soarelui, Templul Crucii și Templul Inscripțiilor, edificiile fiind bogat ornate cu basoreliefuri.
Se crede că distrugerea orașului a fost cauzată de invazia triburilor de pe țărmul golfului Mexic. În baza cercetărilor arheologice se consideră că Templul Soarelui a fost construit în anul 649 d. Hr., în interiorul său fiind o imagine a închinării către Soare, reprezentat sub formă de scut.
Templul Inscripțiilor reprezintă o piramidă colosală cu opt niveluri. În podeaua templului există o deschizătură, care duce spre o scară îngustă din interiorul piramidei. Pereții templului sunt decorați cu basoreliefuri și hieroglife care au dat templului denumirea. Denumirile sunt convenționale și au fost date de cercetători în funcție anumite particularități, inclusiv Palenque care înseamnă ogradă. În interiorul piramidei a fost descoperită o cameră sub a cărei podea se afla sarcofagul unui conducător Maya. Alături de Templul Inscripțiilor există Templul Craniilor și Palatul, aflat într-o stare avansată de degradare, dar chiar și așa acesta insuflă o atmosferă de măreție.
În afara marilor temple ale orașului, în Palenque mai există și alte temple mai mici, morminte, case rezidențiale ale localnicilor bogați, iar o altă atracție a orașului este apeductul, construit din blocuri masive de piatră pe bolți înalte de trei metri. Acesta poartă râul Otulum pe dedesubtul pieței centrale din Palenque.
Palenque sau Lakam Ha (în limba maya) este unul dintre principalele orașe ale culturii maya, declarat patrimoniu mondial UNESCO.

Recomanda sau printeaza acest articolFacebook Twitter StumbleUpon Email Print

Lasa un raspuns

Abonare newsletter

Ezoterism

Comentarii recente