Biserica Învierii din Ierusalim

Postat de in 25 January 2015


biserica invierii

Cunoscută drept Biserica Sfântului Mormânt, se află pe locul unde, conform tradiției creștine a fost crucificat, înhumat și apoi a înviat Iisus Hristos. Aici se săvârșește din timpuri străvechi ceremonia focului divin. Focul Sfânt, Sfânta Lumină, este adus din Sfântul Mormânt în timpul unei slujbe speciale, care are loc în Sâmbăta Mare, în ajunul Paştelui Ortodox, în Biserica Învierii.

Ansamblul Bisericii Învierii

Prima Biserică a Sfântului Mormânt a fost fondată de Sfânta Împărăteasă Elena, concomitent cu Bazilica din Betleem. Vastul ansamblu monumental are rolul de a imortaliza ultimele evenimente din viața Mântuitorului. El era alcătuit din mai multe edificii: o rotondă, numită Anastasis (Învierea), în centrul căreia se află peștera pe care Sfânta Elena și Sfântul Macarie, Patriarh al Ierusalimului, au identificat-o ca fiind locul de înmormântare al Mântuitorului. O bazilică cu cu altarul întors spre Anastasis, în interiorul căreia era instalată o criptă, ce marca locul găsirii Sfintei Cruci. Construcția era bogat decorată cu marmură, mozaicuri și obiecte prețioase turnate.

Mărețul ansamblu al Bisericii Învierii a fost sfințit în prezența Împăratului Constantin și a reprezentanților clerului din diferite țări, pe 13 septembrie 335. Ansamblul a rămas neschimbat până la cucerirea Ierusalimului în anul 614 de regele persan Chosroes al II-lea. Clădirile au fost afectate destul de serios, dar sub conducerea călugărului Modest, devenit mai târziu patriarh al Ierusalimului, ansamblul a fost restaurat.

Începutul cruciadelor

În anul 1009, califul Al-Hakim, învrăjbit de zvonuri și calomnii împotriva creștinilor, încălcând acordurile încheiate anterior între patriarhul Sofronie și Califul Omar, a autorizat masacrul populației creștine din Ierusalim și distrugerea edificiilor creștine din oraș și din împrejurimi. Ca urmare a acestor acțiuni, bazilica a fost pierdută pentru totdeauna. Împăratul Constantin al VIII-lea a negociat cu fiul lui Al-Hakim reconstrucția bisericii în schimbul unor concesii, cum ar fi ridicarea unei moschei în Constantinopol. Lucrările de construcție au continuat și în timpul domniei lui Constantin Monomachos, dar măreția și splendoarea acestui edificiu erau departe de ale predecesorului său antic. Unele surse creștine afirmau, la acea vreme, că Biserica Sfântului Mormânt fusese distrusă. Pentru europeni, această informație a devenit motiv întemeiat pentru începutul cruciadelor. La începutul secolului al XII-lea, cruciații, au reconstruit biserica în stil roman. Construcția a fost finalizată prin ridicarea unei clopotnițe.

Cel mai sfânt loc de pe pământ

După cucerirea Ierusalimului de către musulmani, Saladin permite pelerinaje creștine la această biserică, reunind sub un singur acoperiș toate locurile sfinte, asociate cu moartea și învierea lui Iisus Hristos. Cruciații nu au schimbat semnificativ structura laturii vestice a clădirii, iar rotonda Anastasis și-a păstrat aspectul și decorul pe care le avea în perioada împăratului Constantin cel Mare. Unele elemente structurale pot fi observate și astăzi: fundațiile rotondei, de forma unor piloni corinteni, numiți de localnici „stâlpii Elenei“. Preocuparea cruciaților era construirea unei noi biserici principale care să flancheze Rotonda din partea estică. Construcția avea formă de cruce, cu numeroase capele. Ansamblul a fost definitivat prin construirea clopotniței cu cinci niveluri și cupolă ogivală, finalizată la sfârșitul existenței statelor creștine pe teritoriul Palestinei.

De-a lungul anilor, mai mulți prinți și domnitori au acordat ajutoare bănești pentru întreținerea și renovarea acestui acestui complex de clădiri sacre. În anul 1959 a început o restaurare completă a clădirii și refacerea cupolei. Biserica Învierii Domnului este locul unde s-au petrecut cele mai mari minuni ale creștinătății și ele continuă și astăzi să impresioneze și să convertească la credință nu numai pe cei mai puțin credincioși, dar și oameni aparținând altor religii, care din simpli turiști devin creștini autentici.

Recomanda sau printeaza acest articolFacebook Twitter StumbleUpon Email Print

Lasa un raspuns

Abonare newsletter

Ezoterism

Comentarii recente